Ontdek Utrecht, de verborgen parel


Utrecht is een parel, die maar weinig mensen uitkiezen als citytrip-bestemming. De reisgids Lonely Planet riep de stad onlangs zelfs uit tot één van de meest miskende steden ter wereld. Wij wisten de stad wél te vinden en gingen (vorige zomer) op zoek naar de mooiste plekjes.

Laat jullie inspireren door onderstaande tips en bezienswaardigheden en hopelijk krijgen jullie zin om Utrecht ook eens een bezoekje te brengen! Wij vonden het alvast de moeite waard.RIETVELD SCHRÖDERHUIS

Voor architectuurliefhebbers zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Bezoeken van het huis kan enkel met begeleiding/audiotours, maar is zeker de moeite waard. Belangrijk om te weten is dat het stérk aangeraden is om vooraf je tickets te bestellen via hun website, anders is de kans groot dat er geen plaats meer vrij is aangezien de groepen die per rondleiding binnen mogen vrij klein zijn. Op hun website kan je wel duidelijk zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn voor welke datum en op welk uur.

Prijs?
Volwassenen: 15,50 euro
Studenten: 8 euro

Parkeren?
Kan gewoon voor de deur langs de straat. Kost wel 2,47 euro per uur.

CENTRAAL MUSEUM

Leuk om te weten is dat een toegangsticket voor het Rietveld Schröderhuis je op diezelfde dag ook nog eens toegang geeft tot het Centraal Museum. In principe zou je 23 minuutjes te voet kunnen wandelen van het Schröderhuis naar het Centraal Museum, maar voor de prijs van 2,47 per uur aan parkeergeld die je betaalt, kan je evengoed je auto dichter bij het Centraal Museum gaan parkeren. Let wel op dat je in de oranje zone blijft (2,47 euro per uur), anders lopen de parkeergelden nog hoger op.
Enkele straten waar je kan parkeren: Minkade, Minstraat, deel Abstederdijk, Minhof, ...
De parkeerkaart vind je HIER.

Toen wij afgelopen zomer Utrecht bezochten, liep er in het Centraal Museum de tijdelijke tentoonstelling 'Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren.' met veel interessante weetjes over de geschiedenis van Utrecht. Een leuke verrassing was de creatieve hoek op het einde van de tentoonstelling, waar je met een 3D pen je eigen Domtoren kon maken. Heel leuk om te doen!
PARKEREN CENTRUM

Ons hotel bevond zich in het centrum van de stad, waardoor we een betaalbare parkeergarage zochten op wandelafstand aan de stadsrand. Hierbij kwamen we uit op de parkeergarage 'De Grifthoek' (Wittevrouwensingel 96), waar je maximum 16,40 euro per dag betaalt. Van hieruit was het slechts 13 minuten wandelen naar het hotel.


HOTEL DOM

Wij overnachtten in het centrum in Hotel Dom, vlak aan de voet van de Domkerk. Een modern romantisch hotel in een historisch kader, zeker de moeite waard om hier te overnachten. Wij logeerden in de suite met zwarte hoge boekenrekken rondom de kamer. Klik hier om zeker eens een kijkje binnenin te nemen.


DOMUNDER

De volgende dag had ik een tour gereserveerd in het DomUnder museum. Het woord 'museum' klinkt voor sommige mensen misschien saai in de oren, maar dat is DomUnder zeker niet! Het is een interactieve leuk aangepakte rondleiding door de geschiedenis van Utrecht. 

Tijdens de 'ontdekkingstocht' (want zo noemen ze de tour) daal je af in de donkere ondergrond en ga je zelf met een slimme zaklamp op zoek naar de geschiedenis. Ook leuk om met kindjes te doen (als ze niet te bang zijn in het donker natuurlijk).

Als je zeker wil zijn van een plaatsje, koop je je tickets best vooraf.

Prijs?
Volwassenen: 11 euro
Studenten: 8,5 euroNIJNTJE MUSEUM

Een bekende Utrechtenaar is natuurlijk Dick Bruna, de geestelijke vader van Nijntje. Sinds 2015 heeft Utrecht een Nijntje Museum (bijna 1000 m² groot!) en oké ik geef toe dat het vooral gericht is op families met jonge kinderen. Maar ik wou uit nieuwsgierigheid toch ook eens een kijkje nemen binnenin. En voor de prijs moet je het niet laten, vind ik!

Het museum is echt een actieve ontdekkingstocht voor de kleintjes: kruipen, zoeken, ruiken, dansen, ... al spelenderwijs kunnen ze hier zoveel leren.

Prijs?
Volwassenen: 2,5 euro
Kinderen: 3,5 euroWANDELING - De rest van Utrecht ontdekken

Aan de hand van een mooie wandelroute (hier gedownload) hebben we de rest van Utrecht ontdekt. Enkele leuke stops onderweg:

RONDVAART MET BOOT

De laatste dag van ons weekendje Utrecht had ik nog een mooie rondvaart gereserveerd over de mooie grachten en singels van de stad. Vanuit de boot hadden we een mooi zicht op de oude werfkelders, bruggen, grachtenhuizen, ...

Prijs?
Volwassenen: 10,50 euro


Zijn jullie al in Utrecht geweest? En wat vond je er het leukste?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten