DIY: kaarsen bedrukken met tekst of foto


Kaarsen bedrukken met tekst of een foto. Klinkt moeilijk? Nee hoor! Iedereen kan zijn eigen kaarsen personaliseren met deze handige tutorial, ideaal voor wat extra sfeer tijdens deze donkere dagen. Het is niet alleen leuk en makkelijk om te maken, maar ook leuk om te geven als persoonlijk cadeau (voor de feestdagen). Je kan de kaarsen voorzien van een leuke foto, een tekstje, ... laat je creativiteit de vrije loop!Benodigdheden

- Een gladde (witte) stompkaars
- Een vel bakpapier (groter dan de kaars)
- Een witte papieren servet
- Een A4 blad papier
- Een digitale foto of tekst + een printer
            OF een fijn stiftje (om zelf een tekst of tekening te maken op de servet)
- Een haardroger
- Plakband
- Een schaar

Instructies

- Kies een leuke foto of tekst op de computer. (Of schrijf met een fijn stiftje zelf je tekst rechtstreeks op een velletje servet-papier.)


- Een papieren servet bestaat uit verschillende fijne velletjes papier. Belangrijk is om deze laagjes van elkaar los te maken, want je hebt maar één velletje nodig.- Plak het velletje servet met plakband op een papieren A4 blad. Zorg ervoor dat het zo strak mogelijk vastgeplakt zit (zonder kreukels), zodat de afbeelding zo netjes mogelijk geprint (/ getekend) kan worden. (zie tips)


- Print (of teken) voorzichtig op de servet. Let bij het printen goed op de printerinstellingen. (zie tips)

- Knip zo dicht mogelijk rond de afbeelding of tekening.
- Knip een strook bakpapier uit die rondom de kaars past en wat langer is dan de omtrek van de kaars. Zo kan je de kaars vasthouden aan het overtollige bakpapier, waardoor je straks je vingers niet verbrandt als je de afbeelding op de kaars gaat smelten.


- Leg de uitgeknipt afbeelding op de kaars en hou daar het bakpapier strak overheen. Hou de kaars vast aan het overtollige bakpapier en föhn je ontwerp voor ongeveer 1 minuut (afhankelijk van de grootte van je tekst of afbeelding) op de warmste stand. Richt de haardroger niet te lang op dezelfde plek, want dan bestaat de kans dat je kaars gaat smelten en vervormen.
- Je zal normaal een kleurverschil beginnen te zien als de afbeelding in de kaars is gesmolten.


- Vanaf de foto of tekst op de kaars geföhnd staat, kan je voorzichtig het bakpapier van de kaars afhalen. Als je ontwerp nog niet helemaal op de kaars staat, dan kan je de haardroger nog eens aansteken.


Nu is je persoonlijke kaars klaar!Tips

- Een witte kaars werkt het best, aangezien je dan zo minimaal mogelijk het witte servetpapier zal zien op de kaars.

- Belangrijk is dat het servetpapier zo naadloos mogelijk op het A4 blad gekleefd wordt, anders hapert je blad in de printer en mislukt het. Ik heb zelf ook wat moeten zoeken wat de beste manier was om te printen op de servet. De beste manier volgens mij, is dat je velletje servet kleiner (zowel in de lengte als de breedte) is dan je A4 blad. Dus niet rondom je A4 blad vouwen.


- Pas ook je printerinstellingen aan naar 'speciaal papier' of een andere instelling. Alles behalve gewoon papier liefst.


- Bij het vasthouden van het bakpapier rond de kaars is het aan te raden om een handdoek rond je hand te doen, zodat je je niet verbrandt tijdens het föhnen met de haardroger.
Zelf ook zin gekregen om aan de slag te gaan?
Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten