Goedkoop online shoppen bij AliExpress


Misschien heb je er wel eens van gehoord: goedkoop online shoppen uit bijvoorbeeld China, Hong Kong en Singapore. AliExpress is misschien wel de bekendste online webshop.

AliExpress is eigenlijk een soort van Chinese marktplaats. Je koopt dus niet van Aliexpress.com zelf, maar van handelaars die hun producten aanbieden via Aliexpress.com Wie de verkoper juist is en waar hij vandaan komt, wordt duidelijk aangegeven op de productpagina. Op de verkoperspagina van de betreffende verkoper vind je ook zijn verkopersbeoordelingen. Ik raad je aan dit altijd te controleren, want het is een indicatie hoe betrouwbaar de verkoper is en hoeveel van zijn klanten hem positief hebben beoordeeld.

Hoe zijn deze goedkope prijzen mogelijk?
In het verre oosten hebben grote westerse winkels natuurlijk al jaren hun inkopen gedaan en met enorme winstmarges de producten in ons land verkocht. Nu koop je rechtstreeks van de groothandel, zonder dat de dure (westerse) winkels en eventueel andere instanties hun graantje meepikken.

Kopen bij Aliexpress.com is zeer goedkoop, maar er zijn wel een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden voordat je een aankoop doet. In dit artikel leg ik kort uit hoe het werkt, of het betrouwbaar is en geef ik tips hoe je dit zelf ook eens kan proberen.

Neem zelf eens een kijkje en zie dat de meeste goederen erg voordelig zijn.
Klik hier:


De prijs aanpassen naar euro, doe je door bovenaan op hun website 'België' en 'EUR' aan te klikken.


SOORTEN GOEDEREN

Je kan er echt bijna alles vinden: Van sieraden tot elektronica, schoenen, handtassen, binnenhuisinrichting, speelgoed, schoonheidsartikelen, sportartikelen, kledij, knutselmateriaal, entertainment, ... Blader eens door de categorieën op hun website of zoek gericht als je al iets in gedachten hebt. Zoeken in het Nederlands kan uiteraard, maar in het Engels zal je waarschijnlijk nog meer succes hebben.


BETROUWBAARHEID

Niet alle winkels (en producten) op AliExpress zijn even betrouwbaar. Waar ik op let zijn de volgende puntjes:

  • Aantal bestellingen: Hoe meer het product al verkocht is geweest, hoe groter de kans dat je een goed product op het oog hebt
  • Feedback: Ik koop het liefst producten waarvan andere mensen reeds hun mening over gegeven hebben én als het kan liefst met een foto van het product. Een foto liegt niet, dus dan zie je of het product eruit ziet zoals het er zou moeten uitzien.
  • Productgegevens: Altijd hier even op klikken om te zien of de beschrijving voldoet aan je wensen. 
    • Bv. bij het kopen van een gsm-hoesje, checken of het wel voor jouw type gsm is.
    • Bv. bij het kopen van een handtas of portefeuille, de opgegeven afmetingen (in cm) nakijken. De foto kan soms een verkeerde indruk geven over de grootte van het product, maar de afmetingen liegen niet.
    • Bv. bij het kopen van kledij, de opgegeven maten (in cm) checken op jouw lichaam. De maten liegen niet, maar mensen vergeten dit soms te controleren en constateren dan dat een kledingmaat Medium in China niet overeen komt met een Medium in ons land.
In onderstaande afbeelding heb ik alle gegevens omcirkeld welke belangrijk zijn om in de gaten te houden:
Mocht je toch voor een verrassing komen te staan bij het ontvangen of niet ontvangen van je bestelling, dan kan je beroep doen op de buyer protection (consumentenbescherming) die AliExpress aanbiedt.
Indien je je bestelling niet ontvangen hebt, dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug van AliExpress.
Voldoet het product dat je hebt gekocht niet aan de door de verkoper opgegeven beschrijving, dan heb je ook recht op een (volledige of gedeeltelijke) vergoeding.
Echter heb ik hier zelf (gelukkig) nog geen ervaring mee. Ik heb alle producten die ik reeds besteld heb goed ontvangen en alles voldeed ook altijd aan de productomschrijving.
Kortom, je gezond verstand gebruiken bij het uitzoeken van producten.


ECHTE EN NEPARTIKELEN

Let bovendien op dat bepaalde merkartikelen die verrassend goedkoop zijn, vaak ook nep zijn. Deze zijn verboden te importeren, dus niet doen of op eigen risico. De pakkans is misschien klein, maar de boetes zijn niet min. 
Zijn de producten in het algemeen van 'Chinese kwaliteit' / 'mindere kwaliteit' ? Dat is niet per se waar. Veel producten zijn wel van goede kwaliteit. Let hiervoor uiteraard ook op de reviews van andere kopers.


IMPORTMAXIMUM

Je mag in België voor maximaal 22 euro per zending importeren zonder BTW en douanekosten te betalen.
Kost je bestelling meer dan dit bedrag? Dat wil dan niet onmiddellijk zeggen dat je deze taksen móet betalen. Veel pakketjes worden ook niet gecontroleerd.
Tip: als je een grotere hoeveelheid goederen koopt en je wil zeker zijn, bestel deze dan in meerdere keren zodat ze los worden verzonden. Zorg daarbij dat de waarde onder 22 euro blijft.


BETALINGSMOGELIJKHEDEN

Het is mogelijk om met allerlei creditcards te betalen.
Als je betaalt via hun betaalsysteem AliPay en op de meeste andere manieren, dan wordt het geld met het Escrow-principe overgemaakt. Dat wil zeggen: het geld gaat eerst naar een tusseninstantie en wordt pas overgemaakt aan de verkoper als jij als koper aangeeft dat het product correct is ontvangen.


VERZENDEN

Het goede nieuws is dat verzenden meestal gratis is (je kan hierop ook zoeken in je zoekopdracht).
Het iets minder goede nieuws is dat de leveringstermijn vaak lang is. Minimaal een week, maar eerder 3 à 6 weken (en in uitzonderlijke gevallen soms langer). Mijn eigen ervaring is dat de langste ontvangsttermijn een maand was en de kortste was ongeveer een week. Voor de extreem lage prijzen van de producten betaal je in zekere zin dus ook een prijs, namelijk tijd.
Voor een gegarandeerde snelle verzending (van ongeveer een week) via bijvoorbeeld TNT of DHL, kan je bijbetalen, maar dat is vaak erg duur.

De pakketjes zijn altijd netjes ingepakt. Soms in een envelop met noppenfolie, anders in een ondoorzichtige plastieken verpakking.APPLICATIE

Je kan zowel via hun website bestellen, maar ook via hun APP voor smartphones.
Bij beide mogelijkheden kan je via je eigen account wenslijsten aanleggen met producten die je interesseren en die je later misschien nog wil bestellen.
Via de APP heb je nog eens het voordeel dat je op verschillende producten nog eens een paar procent meer korting krijgt dan via de website.

 Applicatie AliExpress


CONLUSIE

Het is de moeite waard om zelf eens rond te kijken en misschien ook iets te kopen via AliExpress. Let daarbij wel altijd op de feedback van de kopers op het product.
De lange leveringstermijn is iets om mee rekening te houden als je iets wil bestellen, maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken! Voor hun lage prijzen kan je geen supersnelle (gratis) levering verwachten vind ik.
Daarnaast koop ik op AliExpress liefst producten die niet duurder zijn dan 15 à 20 euro, met het idee in mijn achterhoofd dat als het product tóch zou tegenvallen, ik niet te veel geld kwijt ben.


JOUW ERVARINGEN

Wat heb jij al bij AliExpress besteld? Hoe bevielen de geleverde producten je?
Of heb je nog vragen? Ik hoor het graag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten